Hello there and assalamualaikum...

Saturday, May 13, 2017

Siapa Yang Hipokrit..?

Ntah tetiba tergerak hati nak buat entry tentang Hipokrit..??
Pesal ehh..?? well.. Mungkin juga ada cerita di sebaliknya.. Mungkin saya, mungkin dia, mungkin kamu.. Mungkin juga ada antara  mereka  yang terdetik di hati HIPOKRIT  kah aku.?? Perkataan yang simple namun terasa sukar untuk dihurai ataukah binggung..? Tak tahu.? Keliru.? Yang mana satu? 

Saya ada sorang kawan tetiba mesej  mengadu pada saya.
Kawan : Tini Hipokrit kah aku..?? 
Tini :Haha! kenapa dengan kau ni..?? tetiba.. Kilik ka apa..??  Btw Siapa yang cakap macam tu..??  (kilik = buang tabit) 

And dia pun cerita laa semua kisah dia ( sorry tak boleh story Private and confidential  ) 
well bestfriend will keep the secret right..? 



Bagi Sahabat ku yang terdetik Hati Untuk berubah.. teruskan Niat Kamu Lillahi Taala. 

Sudah Syaitan berjanji dan bersumpah untuk menyesat kan Umat Manusia di muka bumi ini dan itulah kerja mereka setiap saat tidak henti mencari teman terseksa bersama di Neraka Jahanam. Halus dan cilik menjentik ke hati manusia menjadi titik hitam  dari perkara yang kecil menjadi perkara yang besar. 


Tidak pelik dan tidak mustahil kalau syaitan mencari manusia dan menjadi kan mereka alat dan bahan untuk kerja kerja yang mereka lakukan iaitu terang lagi bersuluh menyesatkan Manusia. Tapi yang Pelik mengapa Manusia mahu menjadi teman(BFF) kepada syaitan..  Kenapa Saya berkata demikian..?? Juga ada Cerita di sebaliknya. 

Kawan: Tini ada sorang tu cakap.. Tidak guna saya blah... blah.. Kalau saya Blah.. blah....
(blah..blah... Story dia laa.. =Secret) 

Gerigitan masih nak tahu juga.. Ok. Tak mengapa saya bagi contoh.
Contohnya : 
1.Tak guna Kau bertudung Tapi perangai kau, Masih jugaa macam dulu..
2. Ala Buka saja Purdah kau tu.. Kau tu bukannya baik sangat macam aku tak tahu apa kau buat.

POP...!! 
Question.. 
Boleh kah kata macam tu..?? 
Siapa yang layak berkata begitu..?? I need Answer..?? 

Rasanya Siapa kita untuk menghalang dia untuk buat kebaikan..??  dia suka or tidak suka buat kebaikan tu hanya Allah  kemudian apa yang hati dia katakan yang tahu. Atau yang berkata tu ada kuasa ajaib kot boleh baca apa yang tertulis dalam hati seorang Insan.? Ntah Lah.. 
Mungkin dia sahabat syaitan yang terpilih kerana hanyut dengan bisikan.. Innalillah wainnalillahi rajiun. 

Label seseorang itu Hipokrit kemudian caci, maki dan hina dia.. ?Menjijik dia.. Lalu Mengaibkan dia..??  Mengapa..? Ntah La.. 
Maksum Kah dia.??  Mungkin dia jarang sekali muhasabahkan diri sendiri..
Lain tempat Lain caranya...  Maafkan saya. 

Apa yang di pelajari, Apa ilmu yang disimpan didada..?? Inikah yang terdidik..??  Masih keras hati untuk mengaku.. Untuk apa sebenarnya.?? 



6 comments:

  1. Such a good post, thanks very much for sharing! x
    Lots of love,
    Marina Rosie x
    http://marinawriteslife.blogspot.fr/

    ReplyDelete
  2. Mantabbb mb , kayaknya ini blog ukhti2 mengispirasi

    ReplyDelete
  3. Nice article.
    Terus menulis y tini

    ReplyDelete
  4. Jemput join giveaway RM200 shopping credit dari SGshop :)
    http://www.ayueidris.com/2017/05/14-fesyen-baru-raya-2017-di-taobao.html

    ReplyDelete
  5. Singgah sini melawat blog Cik Tini 🤓 Mai jemput ke blog saya 👼👼

    ReplyDelete
  6. interesting article, thanks for sharing

    ReplyDelete

Social Profiles

Twitter Facebook

Thats Me..!!

Thats Me..!!

Tentang Tini.

Like seriously i take almost 2 hour to write what i want to tell you guys about me... A.K.A i even dont know how to describe about myself... Maybe You can know a bit of me in my writing. But Trust Me im a gooooood person but yeahh can be Baadddddd also.!
Powered by Blogger.

About Me

Search This Blog

Popular Posts

Copyright © I am Tini | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com